LiQUiD bLoG - Piece of Mind

Arhívum - (2013. december)

29 december 2013

loneliness


Loneliness does not come from having no people about one, but from being unable to communicate the things that seem important to oneself, or from holding certain views which others find inadmissible. As a child I felt myself to be alone, and I am still, because I know things and must hint at things which others apparently know nothing of, and for the most part do not want to know.

26 december 2013

wintermass




25 december 2013

xmas13

Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valójában mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.


xmas

21 december 2013

karácsony szavakban

Huszonnegyedike, kénefa, ráérmég, nemérrá, majdholnap, elválok, veszekfát, azjólesz, hogynézmárki, jakérem, akkorazt, mennyilesz, ennyitegyfáért, legyenöt, legyenötfél, legyenhat, jóleszazelső.

Megyünknagyihoz, nemakarok, jönjézuska, minimaxkell, nagyimesél, minimaxkell, mosthagydabba, hozdamackót, eléghárom, csókilonka, köszönjszépen, ilonkáéknakis, mér’nemköszöntél, nembajhabüdös, szálljbe, szálljki, ittanagyi, minimaxkell, hozjézuska.

Hozdfelafát, holatalp, teraktadel, neménraktam, deteraktad, ottszok’lenni, deottnincs, merteraktadel, utlálomakarácsonyt, elválok, megvanatalp, ugyeteraktadel, eltörtbazdmeg, menjteszkóba, félnégybazdmeg.

Holafűrész, szomszédnál, holaflex, szomszédnál, holaszomszéd, zalában, kurvaanyját, aztlátogatja, picsábafával, kellafa, utlálomakarácsonyt, faragomkéssel, deneazzal, deazéles, kenyérvágó, eszünkzsemlét, hozzáltapaszt, úristen, azmégvárhat, bentvannézdmeg, ferde, ésmost, jobbradől, ésmost, mégmindig, ésmost, derondafa, anyád, anyámathagyjukki, teddleakést.

Holadíszek, fentiszekrény, nincsottsemmi, másikszekrény, égőjó, tavalyvettem, nemégbazdmeg, pótizzó, azsemég, picsábaégővel, kellazégő, kontaktosvagymi, tedleakést, leszgyertya, leégaház, nemkellfűteni, szaloncukor, ötkilóvan, fasznakannyi, gyereknekkell, gömbdísz, szalmadísz, alufóliábandió, csengettyű, nincsencsúcsdísz, húzdráangyalt, fenyőttojik.

Csomagoljál, tökpazarlás, akkorfőzzél, főzökpacalt, éntöbbetsemmitnemcsináloknektek, csomagolok, holacellux, papíroknál, holapapír, díszeknél, nincskarácsonyos, nebaszki, vanboldogszülinapot, nebaszki, ráíromjézuska.

Gyertekenni, minimaxkell, gyertekenni, mindjárt, gyertekenni, mindjárt, éntöbbetsemmitnemcsináloknektek, nemszeretemahalat, pedigfinom, minimaxkell, nemjönjézuska, szeretemahalat, elsóztad, mosthagydabba.

Teddfellemezt, minimaxkell, szentestenem, kiskarácsony, nagykarácsony, pásztorok, namitkaptál, nemlegó, nesirjál, legókell, fakocka, le-he-góó-kell, apaisezzel, nemeztkértem, nincsnemez, mondtamlegót, kurvadrága, neagyerekelőtt, nehisztizzél, feldőltafa, kurvaélet, égazégő, mondtamkontaktos, deszépnyakkendő, úgysehordod, akkorisszép, jóalánc, nemkellettvolna, pénznemszámít, ésalegó, kapszanyádtól, nesírjprücsök, szeretlek, énistéged.

Holnapanyádéknál, utálomakarácsonyt.

via internetz

19 december 2013

some happiness

egy sohával kevesebb...

winterscape

winter

17 december 2013

tiltják

Nyelved hegye ér csak hozzá: keserű. Vajon minden ilyen keserű, ami pillanatnyi örömet okoz és feloldást ad? (Vajon a ostya is ilyen keserű, épp így olvad szét az is a szádban? Ezért hát az a sok hívő?) Még egyszer hozzáérsz, leküzdöd mindazt az előítéletet melyet belédsúlykoltak. Lassan, alig észrevehetően szeretni, sőt, élvezni kezded ezt a fajta bűnözést. (Megfigyelted már, hogy a bűn milyen könnyen tapad felöltőnk széléhez, mikor elrohanunk mellette. Ragad, mint a bogáncs nadrágunk szárába. Ha nem veszed észre, holtodig rajtad csüng.) Pedig ekkor még semmit nem tapasztaltál. De már nem félsz megrágni sem. Forgatod szádban, kóstolgatod. Az előbb érzett kellemetlen íz átcsap egy ismeretlen sziget száraz illatának utóhatásába. Ekkor jössz rá először: a hely, ahol partot vetett lábad tényleg lakatlan. Csak magad vagy. Ráeszmélsz: ez tényleg hat. Nem is érzed az ízét. Lábad alól kifut a talaj, tested minden érintést ezerszer jobban kíván. Szeretni kezded a kezedet, a hajadat, az ágyad, anyád és az utca ismeretlen arcát, ki minden reggel ugyanabban a kukában vájkál. Forognak a falak. Az ablakhoz mész. A horizont eltűnt, egybeolvadt az előtted álló és a holnapot váró csillagos égbolttal. Ugrani kéne. Vagy inkább megmaradni? Nem tudod. Most jó így. Ezt most szereted és más pillanatnyilag nem is fontos, csak ez: még egy csipetnyi kellene, csak még egy gramm. Az Isten szerelmére! Nem nagy kérés! Egy gramm átkozott feledés! Ekkor elveszted eszméleted. Álmoba zuhansz. Nem tudod milyen képek peregnek le előtted; az ébredéssel eltűnnek az álmok, mert az ébredés az álmok gyilkosa. De egyet megjegyzel: jó volt, és most nagyon rossz. Láttál valami nagyon feketét amint valami nagyon fehérrel hadakozik. Valami vörössen izzó megégette szemed, és valami nagyon kék hűtötte. Valami nagyon puha fogta a nyakad, és valami nagyon édes megcsókolt. Valami történt, valamit álmodtál melyben a saját léteden kívül minden nagyon világos és egyszerű volt.

15 december 2013

Coendou prehensilis

Coendou prehensilis, vagyis amazoni kúszósül, más néven kapaszkodófarkú kúszósül, Dél-Amerika esőerdejében honos. A hasát leszámítva az egész testét tüskék borítják, amik a védelmét szolgálják. Éjjel aktív, a nappalt az ágak között, vagy egy nagyobb fa üregében szundikálással tölti. Alkonyatkor aztán komótosan felmászik a növények csúcsára, és levelekkel, fiatal hajtásokkal, érett gyümölccsel táplálkozik. Az amazoni kúszósül javarészt fán lakó állat.

Coendou prehensilis

Aránylag könnyen szelídíthető. Ha izgatott, akkor a hátsó lábával toporog. Külön érdekessége a furcsa hangok amikkel szintén az elégedettségét vagy felháborodását tudatja a közönségével.

13 december 2013

buddies




12 december 2013

o circle




És csak a csend – és mi végre bármi más, mint például a szólásra való lehetőség, ha egyáltalán még hiszünk benne, vagy a közlés szándékában, ha egyáltalán van még mit mondanunk. Igen, a csend mint a közlés egyetlen elképzelhető és megvalósítható formája.

Mindaddig úgyis egy, közös úton haladunk, és ez a bomlás. Közös születésünk pillanata – időktől és történelmi lehetőségektől függetlenül – a legtisztább halálpillanatunk is egyben. Az én létezésem, a fogantatás pillanatának ezredrészében önazonos csak. Azután minden csak kiszolgáltatottság, bűn és kétely, jobb esetben – s erre törekszem én – kérdés. Ne kérdezd hát, ki vagyok, mert az én létezésem – és ebből adódóan – ha úgy tetszik – az én lényem – soha nem van, mindig csak volt és lehet. Ostoba játék: a voltból kitépve egy darabot, a lesz felé tekintve, megfeledkezni a van-ról. És te mégis azt kérdezed – ki vagyok? Mikor? Most? Mit válaszoljak? Csak ennyit: más mint tegnap. És azelőtt? Megint ugyanígy. A teremtett ember legnagyobb átka ez. És milyen öntelt magatartás a teremtésig visszanyúlni, hogy magadról beszélj. Nem vagyok tehát több – mondta – mint a megfejtésre váró egy. Ehhez kellesz te, kellek én és kell még valami, amit a céljaihoz képest alkalmatlan gyűjtőnéven, mágiának nevezünk. Te és én, ketten – gondolatokban, de az is lehet, hogy csak egy pillanatban, egy tüsszentésben, vagy botlásban – többek lehetünk, mint az egyben szenvedő három.

Körbe ülünk és érezzük valahol – tőlünk egészen távol – az estét. Egyelőre arcok vagyunk egymásnak, néhány gesztus, ahogy valaki a húst vágja, vagy a tűzbe néz, ahogy inni kér, ha szomjas, ahogy nyársat farag, vagy átölel az első találkozásnál. Tapintások vagyunk, szagok és hanghordozások, figyelem vagyunk és révedés. Aztán a furcsa anyag kötni kezd. Előbb a szándék, majd lüktetés, készség és őserő. A zene. Nászdal vagy hattyúdal? Mindegy, hiszen nem tudjuk még, milyen állatok vagyunk, s mire készülünk. Valamire vagy valakikre, igen, valakikre: mert egymásra és egymásból készülünk, s nevezzük csak így: a bármire, de nem bárkivel.

És beszélni még, és megint csak egymásról. Szemekbe mondani és szembemenni mindennel, ami ott, a sorompón túl, talán természetellenes, pedig pont a legegyértelműbb természetesség lehetne. Az őszinteség. Ez a képesség, a megnyílás vagy a csendes, megfeszített figyelem tudománya, kifogyhatatlannak tűnik.