LiQUiD bLoG - Piece of Mind

Arhívum - (2015. január)

23 január 2015

andromeda csíííz

Adroméda-köd

A NASA még év elején tett közzé egy hatalmas, csaknem másfél gigapixeles (69 536 x 22 230 képpont) fotót az Androméda-galaxisról, amely a Napunktól közel 2,5 millió fényév távolságra található. A képet a Hubble űrteleszkóppal készített 441 db felvételből állították össze és az Androméda hozzávetőleg 1000 milliárd csillagából mintegy 100 millió látható a képen, amely nagyjából 61 ezer fényévet fed le a galaxisból. A projekt 40 hónapot vett igénybe, mely idő alatt a másodpercenként ~110 km-el közeledő Androméda-köd több mint 11 milliárd kilométert lopott a köztünk lévő távolságból.

Hogy ne csak az űrbe beszéljek, a hamisszínes kép - mivel a nyers felvételek a ultraibolya és infravörös fénytartományban készültek - természetesen megtekinthető az alábbi linkre kattintva: http://www.spacetelescope.org/images/heic1502a/zoomable/

A fényév egyébként elég érdekes fogalom, hiszen a nevében szereplő év kifejezés ellenére nem időt, hanem távolságot határoz meg.
Pontosan azt a távolságot jelöli, amit a vákuumban terjedő fény egy év alatt tesz meg:
~9,46 billió kilométert. Ez kiírva így néz ki: 9 460 730 472 580 km.

Logikus, hogy ha van fényév, akkor van fényóra, fényperc és fénymásodperc is. A Nap például 8,3 fénypercre (150 millió km) van a Földtől, itt pedig rátérhetek a fő gondolatmenetre, amely a továbbiakban a távolság kifejezése mellett az idő figyelembevétele: mert ugye ha az a bizonyos fény elindul a Naptól a Földünk irányába, akkor mire azt mi észleljük, az valójában a 8,3 perccel korábbi fény.

Így még inkább elgondolkodtató a fenti eredmény, hiszen a csillagok amelyek a teleszkóp által készített felvételeken látszanak, több millió évvel ezelőtt indították útjukra a fényüket. Meglehet hogy többük ma már nem is létezik, vagy teljesen máshol van...

Ezen még lehetne elmélkedni, de lehet hogy már így is túlbonyolítottam. Sikerült összelapátolnom 15 számadatot néhány rövid bekezdésben.

04 január 2015

delightful breakfast

breakfast for me

what u see

showmetheway

A vak se mondja
minden reggel és minden este,
jaj, vak vagyok,
és mégis fáj
hogy nem láthat.
És én sem mondom
minden reggel és minden este,
jaj, rab vagyok,
és mégis fáj
hogy nem látlak.
Úgy fáj, hogy szinte nem is érzem,
annyira éget, hogy szinte fázom.
S mikor alszom,
csak akkor élek.
Kezemen lánc nincs.
És nem is rázom.


– Karig Sára: A vak se mondja


03 január 2015

roll in dark

roll-ny

01 január 2015

kinevetlek...

KINEVETLEK MERT, SZERETTÉL. KINEVETLEK MERT, SZERETTELEK . KINEVETEM MAGAM MERT, AZT HITTEM HOGY SZERETSZ. KINEVETLEK MERT, KÍVÁNTALAK,KÍVÁNTAM MINDEN EGYES PORCIKÁDAT. KINEVETLEK MERT, MÉG MINDIG AKARLAK. KINEVETLEK MERT, FELEJTHETETLEN VAGY. KINEVETLEK MERT, IMÁDTALAK. KINEVETLEK MERT, VELED LASSABBAN TELT AZ IDŐ. KINEVETLEK MERT, NEM VOLTAM ELÉG JÓ NEKED. KINEVETLEK MERT, OLYAN VOLTÁL MINT EGY ÁLOM AMI VÉGRE VALÓRA VÁLT. KINEVETLEK MERT, EL MÚLT EZ AZ ÁLOM. KINEVETLEK MERT, SZERETSZ. KINEVETLEK MERT MINDEN BUTA SZAVAD ELHITTEM. KINEVETLEK MERT, ÉRZÉKETLEN VAGY. KINEVETLEK MERT, SOSE HITTED EL HOGY TE VAGY A MINDENEM. KINEVETLEK MERT, HAZUDTAM. KINEVETLEK MERT,EL IS HITTED. KINEVETLEK MERT, AZT HITTED ÚJRA BARÁTOK LEHETÜNK. KINEVETLEK MERT, SOSE LÁTTALAK SZENVEDNI ÉS SENKI SE FOG LÁTNI. KINEVETLEK MERT, ODA ADTAM MINDENEM AMI ÉN MAGAM VOLTAM. KINEVETLEK MERT, ÉDES MESE VOLTÁL AMIT MINDIG ÚJRA MEG ÚJRA AKARTAM HALLGATNI. MAGAMAT NEVETEM KI MERT, TE VAGY AZ AKI MINDIG KELL NEKEM. KINEVETEM MAGAM MERT, SZERETLEK. KINEVETEM MAGAM MERT, HITTEM EGY SZAVADBAN IS.