LiQUiD bLoG - Piece of Mind

Arhívum - (2013. július)

12 július 2013

wuuuuf

wuuuf1
wuuuf2
wuuuf3
wuuuf4
wuuuf5
wuuuf6
wuuuf7

02 július 2013

A Nagy Gatsby

A Nagy Gatsby
F. Scott Fitzgerald 1925-ben írt regényének legújabb adaptációja A Nagy Gatsby (2013), Baz Luhrmann rendezésében, Leonardo DiCaprio és Carey Mulligan valamint Tobey Maguire fõszereplésével.

- "Így törünk előre, hajózunk az árral szemben, mely szakadatlanul visszasodor a múltba."

A képi világ színpompásan csillogó, olykor bravúrosan egyensúlyoz a jó ízlés és az émelyítõ giccs mezsgyéjén. Luhrmann jól láthatóan hagyja szárnyalni a fantáziáját és a néző elé tárja a 20-as évek New Yorkjának gazdag és fellengzõ, a szesztilalom ellenére féktelenül mulatozó, valamint ezzel szemben a sanyarú sorsú világát is. Alapvetően egy szerelmi történet az egésznek az alapja, mely a cselekmények láncolatát tolja maga előtt. A titokzatos Jay Gatsby személye szép lassan bontakozik ki a szemeink előtt, melyet Nick Carraway narrálása által ismerhetünk megy egyre jobban.

- "Rendkívüli érzékkel ismerte fel az élet kínálta lehetőségeket, és a sors megáldotta azzal a képességgel, hogy mindenben a legjobbat lássa, úgy, ahogy azt senkinél nem tapasztaltam eddig, és már nem is igen fogom többé."

A film egy remek alapról induló középszerű alkotás is lehetne, ha nem lenne Leonardo DiCaprio, aki kétségkívül ismét remek alakítást tudhat maga mögött - ezzel együtt pedig a többi szereplőt nem kívánom bírálni. A kumulált színészi játék és a kiváló képi valamint zenei megvalósítás azonban számomra mindenképp egy említésre méltó művé emeli ezt a filmalkotást.