LiQUiD bLoG - Piece of Mind

google 2005

Google a laikusok szemszögéből nézve egy okos gépezet amit ha jól használunk akkor sok olyan dolgot megmutat amit máshogy nem találna meg egyszerűen az ember. Rengeteg időt spórolhatunk, ha egy hosszabb url begépelése helyett egyből egy frappáns keresőszócskával próbálkozunk, bízva abban hogy ennek egyedisége garantálja hogy az első 10 találatban benne legyen a hőn áhított oldal, s egy kattintással már böngészhetjük is. Emellett avatottabbak olyan dolgokra is felhasználhatják, mint fizetős oldalakról képek, videók vagy akár nem éppen publikus dokumentumok lehalászása. A fejlesztők persze megállíthatatlanul folytatják a birodalom építését, olyan nagy volumenű szolgáltatásokat indítanak útjára mint a http://gmail.google.com ami bár jelenleg csak meghívásos rendszerben hozzáférhető, mégis több ezer ember jut gigán felüli tárterülettel felruházott e-mail szolgáltatáshoz, és a júzerek száma rohamosan növekszik. Emellett béta státuszban lévő projektek között szerepelnek még:
http://maps.google.com , http://video.google.com , http://sms.google.com , http://news.google.com, http://scholar.google.com
...
illetve talán a legújabb a http://analytics.google.com amit egy nagyon profi, és egyedülálló weboldalstatisztikát készítő szolgáltatásnak kívánnak létrehozni, ez még egyenlőre csak szűk felhasználógárda részére elérhető. A nagyérdemű csak néhány képecskét és leírást olvashat a masináról.
Ez cseppet sem volt kimerítő körülírás a Goolge birodalomról, szinte órákig lehetne még sorolni az apróbb és hasznos kreálmányaikat, csak címszóként még említésre méltó a GoogleTalk, Picasa, GoogleToolbar, GoogleDesktop, GoogleEarth.

Szintén előnyére válik nemzetközisége hiszen a felülete szinte minden nyelven elérhető.
( http://www.google.com/language_tools )

És végül az elmúlt évből egy kis statisztikai egyveleg:
http://www.google.com/press/zeitgeist2005.html